Marchi Apartment / Rodrigo Bocater

Marchi Apartment / Rodrigo Bocater

© Luiza Schreier © Luiza Schreier © Luiza Schreier © Luiza Schreier + 20

  • AreaArea of this architecture projectArea: 861.0 ft²
  • YearCompletion year of this architecture projectYear: 2018
  • PhotographsPhotographs: Luiza Schreier
  • ManufacturersBrands with products used in this architecture project

    Manufacturers: Alufama, Ambientair, Ladrilhos Petrópolis, Oliveira & Oliveira, Parquet Nobre, Serralheria São Jorge, reka iluminacao

© Luiza Schreier
© Luiza Schreier

Text description provided by the architects. Finished with exposed concrete and wooden details that open up to a lagoon view, the renovation of “Apartamento Marchi” located in Lagoa neighbourhood in Rio de Janeiro, Brazil aimed to connect the interior spaces to each other to make them ample and integrated as living areas.

© Luiza Schreier
© Luiza Schreier
Section
Section
© Luiza Schreier
© Luiza Schreier

Constructed in the 1960’s, the original building had a robust structure with irregular and unaligned spans providing little flexibility for the needed spatial reconfigurations. To achieve that, interiors were resized and redistributed into new living spaces that opened up to the stunning view of the lagoon. Originally, the apartment included three bedrooms, a living room and service areas, which were then transformed into social areas. A new space was opened towards the living room and the service area was reduced by half to become incorporated into the kitchen and laundry.

© Luiza Schreier
© Luiza Schreier

The project proposes the removal of one of the three bedrooms, while the kitchen and the service areas are unified creating a single space facing the view. The bedrooms and living room were placed at the front facade facing the lagoon and the kitchen and service areas, once opened, towards the center of the apartment. 

© Luiza Schreier
© Luiza Schreier

The original structure of the building, made of reinforced concrete, inherently creates a rigid core acting as a nuclear unity articulating all rooms. That core becomes the apartment’s main bench, which centralizes and at the same time organizes social activities. The wooden flooring complements the concrete structure as the only expressive materials in the project emphasizing the desire to receive as much light as possible so the walls surfaces and metal bookshelves painted in white, are washed by external light.

© Luiza Schreier
© Luiza Schreier

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *