Coshocton Ray Trace Installation / Behin Ha

Coshocton Ray Trace Installation / Behin Ha

Coshocton Ray Trace Installation / Behin Ha, © Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

© Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf + 26

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Text description provided by the architects. Behin Ha’s Coshocton Ray Traceemploys scrap material from a coated mesh fabric manufacturer to create a temporary installation at a community park in Coshocton, Ohio. The installation engages the community both by involving its members in its construction, and by creating an unexpected point of attraction near the town square. The structure is operated by the Pomerene Center for the Arts as a meeting place for the community over the summer of 2019, at the end of which it is dismantled and sent back to the manufacturer for recycling.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The Pomerene Center for the Arts commissioned Behin Ha Design Studio to design a temporary shade structure at artPark, a public park in Coshocton, Ohio, for the Summer of 2019. Located at the site of a burned-down hotel building in Coshocton’s downtown, the artPark was created and maintained by the Pomerene Center as a way of engaging the community in the arts at an otherwise blighted site. Behin Ha’s installation was to work around and with the various interventions that had been made over the years at the artPark. Furthermore, the new installation, intended to provide a meeting place for the community, was to engage the community in its construction and to use local recycled or up-cycled materials.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
Axonometric
Axonometric
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Behin Ha’s design works with existing structures on the site, tensioning light ribbons of a coated mesh fabric between an existing steel balcony structure and the ground.  The fabric is scrap material from Snyder Manufacturing in nearby Dover, Ohio.  As wide rolls of the fabric are produced in Snyder’s manufacturing line, the two ends of the roll are trimmed to provide straight edges.  The trimmings, which are normally recycled back into the production line, were given new life as a canopy structure in the installation, and are returned to Snyder at the end of the Summer to be recycled back into their manufacturing process.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The assembly procedure was made intentionally straightforward so that the community could be involved in the installation. After some preparatory work by local contractors, assembling the structure was a simple matter of tensioning the ribbons between pre-designated anchor points and stapling them in place. The anchor orientation at the top and bottom create a twist in the ribbons which makes the installation more transparent at eye level and more opaque on top and towards the southern direction.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

The bright orange color of the installation invites curious passers-by to come into and explore the park.  The installation has also been used for various formal gatherings, including city council meetings and music performances.

[embedded content]

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *